Ga naar de inhoud

SRV #10: The Outsiders

TERpost - Residentieperiode 2


Uit in Huis, Leeuwarden & Oude Bildtzijl bij Aerden Plaats & Museumnacht FRL 2024


za, 14 sep. 2024 / zo, 29 sep. 2024


SRV #10: The Outsiders

Vanaf 14 september reizen The Outsiders met hun project TERPost in de brandweerwagen door Fryslân langs verschillende locaties. Afgelopen juli hebben de kunstenaars een reizende residentie gedaan met de brandweerwagen in Noord West Fryslân. Onderweg hebben ze boeren ontmoet en zijn ze in gesprek gegaan over hoe zij het land bewerken, en hoe zij de relatie tussen landbouw en het landschap zien. Ze zijn over dijken en door velden gewandeld, hebben het landschap bestudeerd, de geschiedenis in musea onderzocht, thee gedronken bij Tuin van de Toekomst en workshops gegeven op de basisschool in Nij Altoenae. Op basis van de ontmoetingen en hun onderzoek hebben ze nieuw werk ontwikkeld dat in september door Fryslân reist!

Tijdens de residentieperiode hebben de kunstenaars onderzoek gedaan naar de diversiteit van het landschap en de landbouwpraktijken in dit gebied, en hoe de boeren het land beïnvloeden en andersom. Ze zijn onder andere bij een boer langs geweest die alles nog met de hand doet, een groot boerenbedrijf met hectares aan aardappels, en Tuin van de Toekomst; een tuin van en voor de toekomst door de kennis van permacultuur.

“Pech onderweg zorgt voor bijzondere ontmoetingen. Citroenmelisse Munt thee uit de voedsel tuin van Pytsje samen met de wegenwacht gedronken en nog gewandeld door de bijzondere Tuin van de Toekomst. Geleerd over Japanse wijnbes, blauwe klei grond en zeemelde.  Alles groeit in Friesland een week later dan in de rest van het land.“

The Outsiders zijn in de historie en het dagelijks bestaan van Het Bildt gedoken, één van de oudste polders van Nederland, waar de middelzee rond 1500 werd ingepolderd. Sindsdien is het een vruchtbaar akkerbouwgebied waar de dijken worden afgewisseld met veld stroken met aardappelen, graan, wortels, uien, bieten en af en toe grasland met koeien of schapen. Dit gebied was ooit zee, maar in de laatste 500 jaar is de mens dominant in de vorming en beheer van dit landschap door middel van inpoldering en landgebruik.

“Elke Fries hier lijkt wel vergroeid met het landschap.  Zowel de oude boer als Gauke zijn verbonden met de grond en het gebruik ervan, bijna als een vanzelfsprekendheid. Openhartig delen ze hun verhaal.”

Na hun residentieperiode heeft elke kunstenaar een brief geschreven aan een lokale boer die ze hebben ontmoet tijdens hun reis.  Deze brieven, met vragen en reflecties, zijn een uitnodiging voor een doorlopende dialoog. Ze reflecteren op de diverse manieren waarop de boeren hun land bewerken en hoe hun werk in harmonie – of soms in strijd – met het landschap staat. Via de brieven willen The Outsiders de meerstemmigheid van het landschap laten zien en de verscheidenheid binnen het collectief en binnen de boerenbedrijvigheid. The Outsiders zetten de brieven in als een vorm van duurzame correspondentie. Een vorm die niet snel vervliegt of opgaat in de stroom van digitaal verkeer, maar juist een die tijd neemt en ruimte biedt voor zorgzame uitwisseling.

Voor de presentatie van TERPost transformeren The Outsiders de brandweerwagen tot een postloket. Hier kun je een pakketje komen halen met de briefwisselingen tussen de kunstenaars en de boeren, en word je uitgenodigd hieraan deel te nemen door een brief terug te schrijven. De kunstenaars delen hun bevindingen graag met jou en nodigen je uit om mee te denken over het Friese landschap; een dialoog die voortbouwt op de kennis en verhalen van het verleden naar het nu en de toekomst.

Bezoek de Outsiders op de volgende data en locaties!

  • 14 september: Uit in Huis, Leeuwarden
  • 18 september: Oude Bildtzijl bij Aerden Plaats
  • 22 september: Langs de route van de boerenkuier tijdens Agrarische dagen in Franeker
  • 28 september: Op het plein van het Fries Museum tijdens Museumnacht FRL 2024
Ontwerp: Niels Lunter

Foto: The Outsiders