Ga naar de inhoud

Suzanne Bernhardt en Philipp Kolmann


Suzanne Bernhardt en Philipp Kolmann

Het kunstenaarsduo Suzanne Bernhardt en Philipp Kolmann onderzoekt de smaken van de aarde en nodigt ons uit om via onze zintuigen in contact te komen met onze omgeving.

Suzanne Bernhardt is een kunstenaar en onderzoeker die werkt met eetbare storytelling en de routes en wortels van voedsel traceert. Haar multidisciplinaire praktijk begint op een specifieke locatie, waarbij ze de reis van producten terug naar hun oorsprong volgt en de transformaties en verbindingen ontdekt die onderweg ontstaan. Door in gesprek te gaan met mensen en plaatsen en te begrijpen hoe deze functioneren, stelt ze vragen over onze relatie met de gehele productieketen: van het land en de producten tot onze alledaagse omgeving. Veldonderzoek, materiële experimenten en de verhalen en herinneringen van mensen vormen de basis van haar werk, dat te ervaren is via diners, pop-up bars, zorgvuldig samengestelde cocktails, films en foto’s.

Philipp Kolmann is een Oostenrijkse chef, zuivelboer en ontwerper. Hij richt zich op voedsel gerelateerde onderwerpen, zoals fermentatie en de microbiologische veranderingen die producten door de geschiedenis heen ondergaan. Door onderzoek te doen naar en te werken met microben, creëert hij nieuwe inzichten over onze directe omgeving via voedsel, geur en smaak. Met zijn werk wilt hij onze beleving van geuren en smaken verbreden en deze erkennen als waardevolle, lichamelijke en lokale culturele data. Door sensoriële ervaringen van zowel anderen als zichzelf te verzamelen, archiveren en vertalen, verwerkt hij deze in nieuwe werken die vorm krijgen in installaties en participatieve workshops, maar ook in de vorm van zepen, etherische oliën en geuren.
Het duo werkt al vier jaar samen.

Eerdere locatie gebonden projecten zijn onder andere Shelving Seasons bij Ornamenta in het Zwarte Woud in Duitsland (zomer 2024), waar ze een interactieve installatie presenteerden die de seizoenen liet ervaren via gebrouwen en gedistilleerde smaken van het Noordelijke Zwarte Woud, reflecterend op momenten van schaarste en overvloed tijdens de oogst; Riet/Land bij Grasland Ezinge in samenwerking met Sign project space (Groningen, 2024), waar ze onderzoek deden naar traditionele voedselproductietechnieken en werkten met riet en lokale grassen uit de regio Ezinge, resulterend in een Grass bar met drankjes, snacks en accessoires gemaakt van gras; en verschillende interactieve workshops en proefsessies op het Food Art Film Festival en de Jan van Eyck Academie in Maastricht tijdens hun jaarlange residentie.