EARTH TALES / IERDE FERHALEN / KUENTA DI TERA
Wat is je relatie tot het land waarop je je bevindt? Probeer je het land te domineren, controleren, rechtlijnig in te richten? Vereenzelvig je je met het land, door er zelf deel van te worden? Gebruik je het land voor agricultuur, grondstoffen of economische winst? En wat geef je zelf aan het land? Hoe is deze omgang bepaald door je wereldbeeld, geloof, maatschappelijke positie, lichaam en levensgeschiedenis?
Van 14 februari tot 16 maart 2025 presenteert VHDG de expositie EARTH TALES / IERDE FERHALEN / KUENTA DI TERA op een nieuwe locatie in de stad. In deze expositie heeft curator Michiel Teeuw vijf kunstenaars uitgenodigd, die kunstwerken presenteren over de relatie tussen mens en land. In zo’n 15 werken, gemaakt door Manja Kindt, Faisel Saro, Raily Yance, Marit Westerhuis en Samuel Sarmiento, worden verschillende posities verkend. Zo gebruiken de kunstenaars verschillende vertelvormen en media, van installaties en schilderijen tot kaarten en diagrammen.
De kunstenaars, woonachtig in Nederland en het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk, nemen ons mee naar verscheidene landschappen: van Limburg tot Friesland en van de Surinaamse noordkust tot de Amazone-rivier.
Manja Kindt
Manja Kindt gebruikt multimedia, mixed-media en maakt ruimtelijk werk. Al deze disciplines komen bij elkaar tot een installatie, zowel buiten als binnen. Haar werk is bescheiden van aard. Materialen zijn vaak vanuit de natuur opgenomen om deel uit te gaan maken van kunstwerken. Wandelend, voornamelijk langs de noordelijke kust, altijd observerend, vormt de bodem voor haar een soort schatkamer. Letterlijk de voedingsbodem voor haar werk.
Faisel Saro
Eén van de mensen die in 1975 in de immigratiegolf de overstap van Suriname naar Nederland heeft gemaakt, is Faisel Saro. Hij is van Surinaamse afkomst, geboren in Willemstad (Curaçao) en opgegroeid bij zijn grootouders in Paramaribo. Zijn grootvader was een sjamaan. In navolging van hem streeft hij er ook naar om mensen in balans te brengen. Zijn artistieke onderzoek doet hij op een zeer specifiek terrein: zijn eigen lichaam. Een zwaar verkeersongeval en een chronische aandoening hebben deze werkwijze mede bepaald. Zijn lichaam is zijn artistieke kompas. Uit beschadigingen, ontstekingen en genezingsprocessen in zijn lichaam, haalt hij betekenis.
Raily Yance
Raily Yance werd geboren in de deelstaat van Venezuela genaamd Zulia. Het werk Entropías de los cotidianos komt voort uit Yance’s ervaringen als migrant op Curaçao, waarin hij zoekt naar gelijkenissen binnen culturele diversiteit en verschil. De nadruk ligt hier op scènes en objecten uit het alledaagse, die ingezet worden om gevoelens van vervreemding tegen te gaan. Yance’s creatieve proces begint met het observeren, bestuderen en beoefenen van alledaagse handelingen. Vanuit daar volgen schetsen en aantekeningen, die resulteren in composities waarin de verhouding tussen objecten en hun betekenissen op scherp komt te staan.
Marit Westerhuis
Marit Westerhuis, geboren in Winschoten en woonachtig in Amsterdam, maakt kinetische installaties die organische elementen zoals mos en water combineren met industriële materialen zoals staal en PVC. Met behulp van robotica bootsen haar werken natuurlijke bewegingen na, waardoor meeslepende omgevingen ontstaan waarin natuur en technologie op verontrustende wijze samenkomen. De kunst van Westerhuis onderzoekt de menselijke drang naar vooruitgang en de ecologische gevolgen daarvan. Door mythologie, geschiedenis en hedendaagse vraagstukken te integreren, nodigt ze uit tot reflectie op de relatie tussen mens, technologie en natuur.
Samuel Sarmiento
Samuel Sarmiento is een beeldend kunstenaar woonachtig op Aruba. Zijn artistieke praktijk onderzoekt het vertellende vermogen van hedendaagse tekenkunst, die normaal alleen aan geschreven of gesproken verhalen wordt toegekend. In zijn vertelkunst in beeld zoekt hij ook de verbinding met Caribische tradities en leermethoden, gebaseerd op mondelinge overdracht. Behalve alledaagse verhalen, of mythes, zoekt Samuel ook naar manieren waarop deze verhalen zich kunnen verbinden aan grote thema’s – door bijvoorbeeld het gebruik van metaforen of een allegorie. Zijn keramische kunstwerken staan zodoende vaak symbool voor grotere historische ontwikkelingen als extractivisme in verschillende landschappen; of juist ideeën over culturele identiteit en hoe je zoiets kunt vangen in kunstwerken.
Audiotour NL & ENG
Je kan de teksten over de werken van de kunstenaars van Earth Tales ook beluisteren als audiotour.
Beluister het via onderstaande audioplayer.
You can also listen to the information about the artworks of Earth Tales on an audiotour.
Click on the audioplayer below for the audiotour.
Ontwerp: Naomi Amanda Hubèrt & Huy Tran