In de nieuwe editie van onze een-avond-expo-en-talkshow HEDEN, gaan we met kunstenaars Alina Lupu, Willem de Haan, Joyce Overheul en wetenschapper Sibe Doosje in gesprek over het thema ‘humor’. Hoe kunnen we humor zo slim mogelijk inzetten om iets te bereiken, om ons te verenigen, of belangrijke zaken aan de kaak te stellen?
Uit onderzoek is gebleken dat de lach die volgt op gekieteld worden, de uitdrukking is van de geringste mate van pijn die een mens kan ervaren. Wanneer dingen een beetje pijn doen lachen we. We lachen volgens cultuurcriticus Terry Eagleton om “Het feit dat dingen misgaan, uit de pas lopen”, oftewel dat de wereld even niet meer draait zoals we die kennen.
Humor en tragiek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet gek dus, dat grappen tijdens crisistijd toenemen en niet gek ook dat men zich zorgen maakt om het feit dat ‘we nergens meer grappen over mogen maken’. Ergens om kunnen lachen, is ergens mee kunnen leven. En niets is bovendien grappig wat geen gevoelige kwestie is.
Humor richt zich vaak op de zaken die voor ons het belangrijkst zijn, maakt die zaken lichter en bespreekbaar. Maar als het slechts bij lachen blijft, kan humor ook stereotypes bevestigen. Want: ben je nu iets aan het bevragen of verschansen?
Als humor slim ingezet wordt, heeft het de kracht om te emanciperen. Filosoof Henri Bergson stelt in een beroemde essay over humor zelfs: “lachen is geëngageerd zijn met de realiteit”. Toch gaan humor en activisme in praktijk zelden samen. Want lachen is vaak een uiting van relativeringsvermogen. En juist bij radicale activisten ontbreekt het daar – niet zonder reden – vaak aan. Maar ook bij activisme kan humor een grote en verbindende rol spelen. Want: lachen verenigt.
We zijn heel blij dat het weer fysiek plaats kan vinden! Om dat te vieren is de entree gratis. Bestel hier je tickets
Let op: Voor dit evenement een coronatoegangsbewijs verplicht. Ook te volgen via VHDG TV
Design: Michiel Teeuw
HEDEN
sinds 2014 organiseren we heden: een expositie-voor-één-avond met drie kunstenaars en een spreker uit de wetenschap of filosofie rondom een actueel thema.
Heden is bij uitstek toegankelijk voor een breed publiek zonder (voor)kennis van hedendaagse kunst. Presentator rutger middendorp neemt het publiek mee in gesprek met de kunstenaars en spreker. Heden zet aan tot kritisch denken en verbindt beeldende kunst met wetenschap en filosofie: vanuit de kunst kritisch blijven kijken naar onze wereld, met het publiek als actieve gesprekspartner.